luni, mai 19, 2008

O treime din speciile planetei au disparut in ultimii 35 de ani

Fauna mondiala s-a redus cu o treime in ultimii 35 de ani, din cauza braconajului si a micsorarii habitatului, a aratat vineri World Wide Fund for Nature

Living Planet Index al WWF monitorizeaza aproape 4.000 de populatii de pasari, pesti, mamifere, reptile si amfibieni la nivel global. Publicatia a precizat ca numarul acestora a scazut cu 27% , in 35 de ani, din 1970 pana in 2005. Specialistii se asteapta ca in urmatorii 30 de ani, odata cu schimbarea climei, situatia sa se inrautateasca, relateaza Gardianul.
Din aceasta cauza, unii cercetatori vad in fenomenul de disparitie a speciilor cel de-al saselea val de extinctii din istoria Pamantului, ultimul datand in urma cu 130 de milioane de ani, cand au disparut dinozaurii, informeaza Cotidianul.
Potrivit Ziua, cele mai afectate sunt vietuitoarele marine, precum pestii spada si rechinii cap de ciocan, dar si unele mamifere, ca de exemplu antilopele africane. Delfinul Baiji (caruia i se mai spune si delfinul chinezesc) ar putea sa fi disparut complet din apele raului Yangtze, arata BBC News.
Dintre speciile terestre, au disparut aproximativ 25%, situatia fiind insa si mai dramatica in cazul speciilor marine, mai putine cu 28% si de apa dulce, al carui numar a scazut cu 29%, informeaza BBC.In plus, noteaza BBC, in fiecare an, oamenii extermina cam 1% din speciile ramase, in ceea ce specialistii britanici au numit "unul dintre cele mai mari episoade de exterminare din istoria Terrei.“Procentul este fara precedent in istoria omenirii”, a declarat Jonathan Loh, editorul raportului, potrivit “The Independent”, publicatie care numeste aceasta perioada “epidemia extinctiilor”.
“Ar trebui sa ne intoarcem in timp, la disparitia dinozaurilor, ca sa vedem un declin la fel de rapid ca acesta”, a mai explicat Loh. Cercetatorii mai spun ca rata extinctiei este in prezent de 10.000 de ori mai rapida decat ceea ce s-a inregistrat pana acum, ca fiind un nivel “normal” al disparitiei.
“Intre 1960 si 2000, populatia umana s-a dublat. In aceeasi perioada, fauna a scazut cu 30%. Nu e nici o indoiala ca acest declin a fost cauzat de oameni”, a spus si Ben Collen, cercetator la Zoological Society of London.
Specialisti atrag atentia asupra impactului pe care acest fenomen il poate avea asupra oamenilor, precizand ca un mediu natural fara biodiversitate are pentru oameni efecte ca resurse alimentare instabile, mai putine medicamente noi, precum si grabirea incalzirii globale.

Sursa: 9AM, 17 Mai 2008

1 comentarii:

Cronotermostat spunea...

Multe specii au disparut si o sa mai dispara, cu tot efortul pe care il vom depunde de acum incolo sa nu se intample asta cred ca e prea tarziu..clima deja e in continua schimbare iar animalele nu se pot adapta asa repede.

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.