luni, iunie 30, 2008

Soc: tara in care vom trai de maine




Ziua de 1 iulie va aduce, in economie, schimbari mai multe chiar decat Anul Nou. In primul rand, scumpirea energiei va transforma in galop marsul deja accelerat al preturilor. Gazele vor fi facturate in kilowati-ora, in locul metrilor cubi, si vor fi mai scumpe cu 12,5%. Curentul electric se va scumpi cu 4,4% pentru populatie si cu peste 5% pentru firme. Alimentele se vor scumpi, intr-o prima faza, cu 5% pana la 15%, pe fondul cresterii costurilor de productie.



Motorina trebuie sa contina, incepand de maine, cel putin 4% biodiesel. Tigarile vor fi cu 0,39 lei (3.900 lei vechi) mai scumpe si, in scurt timp, pe pachete vor aparea imagini cu tumori, oameni bolnavi din cauza fumatului si chiar cadavre. Fiscalitatea pe salarii va scadea usor, cu 1,5%, insa plusul astfel castigat se va risipi din cauza scumpirii alimentelor.

Autovehiculele vor fi impozitate printr-o taxa de mediu, care inlocuieste vechea taxa auto. Noul regim afecteaza cel mai mult masinile non-Euro si Euro 3.

Schimbarile ce vor interveni la 1 iulie afecteaza aproape toate domeniile de activitate, iar oamenii de afaceri se vor confrunta cu majorari fara precedent ale costurilor de productie.

In economie, venirea zilei de 1 iulie 2008 va avea un impact ceva mai puternic chiar decat Anul Nou, prin efectele pe care le au schimbarile prestabilite pentru aceasta data. Scumpirea gazelor si cea a curentului electric vor da peste cap socotelile oamenilor de afaceri din industrie, dar si pe ale populatiei consumatoare de energie. Majorarea accizelor la tutun ii va obliga pe fumatori sa scoata mai multi bani pentru fiecare pachet de tigari sau... sa apeleze la piata neagra; ca si cum nu era de-ajuns acest necaz, in scurt timp vor aparea si pachetele cu imagini horror menite sa-i sperie pe cei ce vor sa se apuce de fumat, dar si sa sugestioneze negativ fumatorii.

Posesorii de autovehicule trebuie sa reia calculele fiscale, pentru ca in locul vechii taxe auto vine taxa pe poluare. Contributiile sociale vor fi ceva mai mici, insa plusul castigat astfel va fi prea mic pentru a face fata scumpirilor. De-acum, pe factura la gaze va scrie kilowati-ora, in locul metrilor cubi, iar in rezervoarele masinilor motorina va avea o compozitie ceva mai ecologica: 4% biodiesel. In fine, importurile de grau de la rusi ar putea fi ceva mai ieftine, datorita faptului ca marele nostru vecin a hotarat sa suspende taxele pentru exporturile din Federatie catre Uniunea Europeana.Toate acestea vor veni, ca un tavalug, odata cu prima zi a lui Cuptor, adica maine!

Marsul preturilor se transforma in galop

Dupa o lunga perioada in care costurile de productie (in special la materiile prime, materiale si manopera) au crescut accelerat, a venit si randul componentei energetice sa mareasca ingrijorarea oamenilor de afaceri. Curentul va fi mai scump cu peste 5% pentru firme si cu aproape 4,5% pentru populatie. Cine poate ocoli aceste facturi? Iar gazul, cu peste 12% mai scump, va umfla atat facturile familiilor racordate la marile retele, cat si pe ale unitatilor industriale care functioneaza pe gaz.

Rezista cine poate!

Daca ne gandim numai la cuptoarele in care se prepara alimentele, intelegem de ce zaharul sau painea, spre exemplu, vor prelua stacheta scumpirilor si ne-o vor preda (tot) noua, consumatorilor. Daca mai punem la socoteala si marea industrie consumatoare de curent si/sau gaze, unde se obtine otel, ciment, tabla, plastic, hartie etc., avem tabloul aproape complet al viitorului apropiat, cel putin din punctul de vedere al preturilor. Cat despre celelalte schimbari ce vor interveni la 1 iulie, deocamdata nu ne ramane decat sa le constatam ca atare. La noile conditii astfel create, vor rezista doar cei capabili sa le faca fata.

Tigari mai scumpe, in pachete cu pictograme horror

De maine, accizele la tigari vor creste de la 41,5 euro/1.000 de tigarete, la 50 de euro. Pretul cu amanuntul pentru un pachet de tigarete se va majora astfel, in medie, cu 0,39 lei. Producatorii de tigari din Romania au operat deja majorari de preturi, cu aproximativ 0,2-0,3 lei/pachet.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, nivelul accizei pentru tigarete este majorat anual pana la atingerea nivelului minim obligatoriu prevazut de Directiva 10/2002 a Comisiei Europene. Conform calendarului convenit, nivelul accizei va ajunge, in 2010, la 74 euro/1.000.Tot de la 1 iulie vor intra in vigoare avertismentele vizuale pe pachetele de tigari.

Ne-am conformat imediat dupa belgieni

Dupa Belgia, Romania este a doua tara din Uniunea Europeana care introduce avertismentele combinate, vizuale si text (n.r.- pictograme). Trei dintre cele 14 imagini care vor aparea pe pachetele de tigari din Romania sunt cutremuratoare. Acestea surprind danturi stricate din pricina fumatului si tumori aparute in zona gatului sau a plamanilor. Comerciantii au la dispozitie un an, pana la 1 iulie 2009, sa isi lichideze stocurile de pachete de tigarete pe care sunt inscrise actualele avertismente aditionale de sanatate.

Pentru trabucuri si alte produse din tutun, termenul este decalat cu inca sase luni, respectiv 1 ianuarie 2009 - 1 ianuarie 2010. Deocamdata, 1 iulie 2008 este data de la care producatorii incep sa fabrice noile pachete. Primele pachete cu pictograme vor aparea probabil pe piata in august, in functie de volumul de vanzari al fiecarei marci.



Sursa: Adevarul
http://www.adevarul.ro/articole/soc-tara-in-care-vom-trai-de-maine/357746


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.