joi, ianuarie 22, 2009

De ce vreti sa intrati in afaceri?

“Daca singura dvs. motivatie este "pentru ca  nu se gaseste de lucru" sau "pentru ca seful e insuportabil" sau "pentru ca in felul acesta se castiga mai mult", sa stiti ca sunteti departe de modul de a gandi al unui adevarat intreprinzator. Un adevarat intreprinzator se lanseaza in afaceri pentru ca este convins ca poate veni pe piata cu un produs sau un serviciu mai bun sau mai ieftin, pentru ca i-a cunoscut pe potentialii sai concurenti si a fost neplacut impresionat de incompetenta si lacomia lor, pentru ca vrea sa ia in maini carma propriului sau viitor si sa nu o lase in seama altuia.

Inainte de a incepe o afacere trebuie facuta o serioasa analiza a propriei persoane, a propriilor calitati si defecte. Sunteti in stare sa lucrati sub presiune saptamani intregi? Cum ati reactiona daca clientii nu v-ar plati facturile mai mult de patru luni? Sunteti dispus sa indepliniti, daca e nevoie, orice functie in cadrul firmei dvs. - adica sa fiti si secretara, si curier, si simplu vanzator? Aveti o retea de contacte printre prieteni, cunoscuti sau fosti colegi dispusi sa va dea o mana de ajutor? Sunteti dispus sa renuntati la week-end-uri pentru ca noua munca va absorbe total timpul pe care il aveti la dispozitie? Sunteti dispus sa deveniti sclavul clientilor dvs.?

Daca vi se pare ca intreprinzatorul este o persoana care lucreaza unde vrea, cu cine vrea si cum vrea... lasati-o balta! Incercati mai bine sa va angajati undeva. Dupa cum explica Ben Cohen si Jerry Greenfield, fondatorii lantului de magazine Ben&Jerry's, una dintre cele mai importante firme internationale de producere a inghetatei, "este un aspect tipic pentru inceputul unei activitati: cand esti angajat, poti sa te superi pe seful tau pentru ca, de exemplu, nu a cumparat echipamentul cel mai potrivit si ca te obliga astfel pe tine sa depui un efort mai mare. Dar cand seful esti tu, nu poti sa te superi pe nimeni altul in afara de tine."

Desigur, ati putea sa va organizati activitatea cu un program lejer, de luni pana vineri. Si sa mergeti si la sala de gimnastica in pauza de pranz. Puteti, de asemenea, sa va gasiti un colaborator, platit cu comision, care sa se ocupe de partea comerciala si sa va gaseasca clienti.

TREZITI-VA! Daca va hotarati sa intrati in afaceri, trebuie sa uitati de aceste prostii. Trecerea de la statutul de angajat la cel de intreprinzator este ca si cum ati iesi cu un vas in largul marii, dupa ce toata viata ati navigat pe un lac. Trebuie sa stiti sa dominati valurile si sa luati vantul in panze pentru a va indeparta cat mai mult de tarm. Vor fi momente de calm si apoi de furtuna. Numai daca veti sti sa profitati de situatiile favorabile veti putea, cand lucrurile nu vor merge prea bine, sa iesiti din incurcatura. Exploatati momentele pozitive, comportandu-va ca niste furnici prevazatoare si muncitoare.”

 

Acesta a fost un articol scris de Silvia Bucsan, preluat de pe ideideafaceri.ro. Sunt foarte bine punctate “motivatiile” pentru care multi tineri renunta la job in favoarea propriei afaceri, fara sa-si dea seama ce inseamna de fapt sa ai bussines-ul tau, cat trebuie sa muncesti pentru fiecare leu. Acestia sunt cei care spun, sau vor spune, ca nimic nu merge in tara asta, ca e o tara de “kko”. Dar problema nu e tara in care traim(sau nu numai), problema tine de atitudinea noastra, a tuturor. Eu astept, prisma comentariilor voastre un raspuns la intrebarea din titlul, si anume cea mai grea intrebare: “De ce?”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.