joi, martie 06, 2008

Apune epoca de aur a imobiliarelor în Europa

Majorarea dobânzilor şi criza de lichidităţi de pe piaţa americană, de anul trecut, au oprit scumpirea locuinţelor.
Creşterea preţurilor pe piaţa locuinţelor a încetinit substan- ţial anul trecut în Europa, înregistrând scăderi în câteva ţări, printre care Germania şi Irlanda, arată un studiu realizat de Royal Institution of Chartered Surveyors. Numărul de tranzacţii imobiliare încheiate pe pieţele de pe continent a scăzut vara trecută faţă de cea precedentă.
„2007 va fi, probabil, amintit în istorie ca fiind anul în care boomul preţurilor caselor în Europa a luat sfârşit“, afirmă specialiştii în studiul amintit. Aceştia susţin că anul trecut a început pe fondul unui puternic val de optimism, dar s-a încheiat destul de sumbru pentru piaţa locuinţelor din ţările europene.
O parte dintre aceste pieţe a cunoscut scumpiri ale caselor şi apartamentelor comparativ cu 2006, însă preţurile au stagnat mai mult decât era de aşteptat. Când cererea pentru locuinţe este în scădere, poate apărea o perioadă săracă în tranzacţii.
Aceasta deoarece, pe de o parte, vânzătorii au tendinţa să nu accepte stoparea creşterii preţurilor, iar pe de altă parte cumpărătorii aşteaptă ieftiniri mai mari.
Cauza reducerii activităţii este mai degrabă creşterea dobânzilor, decât criza de lichidităţi generată de probleme înregistrate în SUA. Dobânzile au fost majorate de responsabilii cu politicile monetare pentru a tempera creşterea inflaţiei. În zona euro inflaţia a fost de 3,1% în noiembrie anul trecut, peste ţinta Băncii Centrale Europene - sub 2%.
În istoria imobiliară a Europei, creşterea dobânzilor a temperat de mai multe ori scumpirile de pe pieţe. Acesta poate fi un indiciu că actuala corecţie nu va fi foarte mare, consideră autorii studiului.
Scăderea maximă: 7%
Cea mai dură cădere a fost în cazul preţurilor caselor din Irlanda: -7% în 2007 faţă de 2006. Locuinţele din Germania s-au ieftinit cu peste 5%, iar cele din Grecia, Estonia şi Danemarca au cunoscut scăderi uşoare de preţuri.
Scumpirile continuă în Polonia
Vedeta incontestabilă pe pieţele imobiliare europene a fost Polonia, unde preţurile caselor au crescut cu 28%, datorită intrării investitorilor străini. În acelaşi timp, în Cipru şi Islanda piaţa imobiliară a crescut cu 15%, anul trecut. Pentru Franţa, partea a doua a anului 2007 a însemnat finalul boomului imobiliar, cu o creştere de doar 4% a preţurilor.
În majoritatea statelor, anul trecut a fost înregistrată o creştere de cel mult 5% a preţurilor locuinţelor.
Pe de altă parte, statele din Scandinavia şi regiunea mediterană, alături de noii membri UE, au cunoscut creşteri de 10-15% ale pieţelor imobiliare

Sursa: Evz

1 comentarii:

Boilere electrice spunea...

In ultimul timp pretul imobilelor a scazut dramatic, ceea ce e bine pentru potentialii cumparatori insa ii dezavantajeaza pe cei care vor sa faca schimb sau pur si simplu sa vanda chiar daca orasul se extinde si zona de periferie devine mai importanta.

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.