marți, iunie 24, 2008

Costul real al unui credit si variatia dobanzii in timp

Cea mai buna metoda de a compara creditele este prin calcularea DAE (dobanda anuala efectiva), noteaza Curierul National. DAE reprezinta costul real al unui credit, continand cheltuieli cu dobanda, taxele si comisioanele aferente pe toata durata imprumutului. Astfel, un produs cu DAE mic este mai avantajos decat un produs cu DAE mai mare.

Dobanda poate fi impartita in dobanda fixa sau variabila.

1. Dobanda fixa poate fi:

-fixa pe o perioada de timp si apoi variabila sau
-fixa pe toata perioada
2. Dobanda variabila poate fi:

-variabila in functie de un indice de dobanda, cum ar fi ROBOR pentru credite in RON, EURIBOR pentru credite in EUR si LIBOR pentru credite in USD si CHF, de exemplu sau
-variabila in functie de un indice intern al bancii.

La creditele care variaza in functie de un indice de dobanda gen EURIBOR plus marja bancii, dobanda scade sau creste dupa cum EURIBOR scade sau creste. Unele banci adauga la acesta o marja variabila si nu una fixa, ceea ce inseamna ca dobanda nu variaza doar in functie de acest indice, banca avand o libertate mai mare in stabilirea dobanzii.

La creditele cu dobanda variabila in functie de un indice intern al bancii sau de evolutia pietei, banca poate modifica mai usor dobanda, castigul acesteia putand fi teoretic mai mare. Angajarea unui astfel de credit presupune de asemenea o incredere care nu este neaparat rasplatita de catre institutia financiara care il acorda, al carei unic scop este obtinerea profitului. Riscurile la care se supun cumparatorii unui astfel de credit sunt de multe ori mai mari intr-o economie mai putin stabila sau pe o piata mai putin competitiva.

Pe langa dobanda, trebuie sa tineti cont si de existenta comisioanelor, care pot fi mai mari decat dobanda. Toate detaliile legate de un anumit credit se regasesc in contractul de acordare a creditului, pe care va sfatuim sa il cititi cu atentie inainte de a-l semna.

Un articol oferit de Cotidianul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.