marți, iunie 24, 2008

Internetul, in fata unei revolutii. Numele domeniilor ar putea fi liberalizate

Internetul ar putea sa treaca prin una dintre cele mai importante schimbari de la aparitia sa, in urma unei decizii care ar permite "liberalizarea" adreselor web. Autoritatile internationale care se ocupa de internet vor vota joi, pentru a decide daca regulile stricte de pana acum asupra numelor "top level domain" precum ".com" sau ".ro", pot fi schimbate, anunta BBC.

Ce inseamna de fapt acest lucru? Daca aceasta masura este aprobata, ar putea permite companiilor sa-si transforme "brand-ul" intr-un nume de domeniu, ca si persoanele fizice, care vor avea si ele un loc in toata aceasta ecuatie.

Masura ar putea, spre exemplu, marca aparitia unor site-uri de tipul ".xxx", dupa multi ani de dispute in acest sens. In prezent domeniile "top level" sunt limitate la numele de tari precum ".ro" de la Romania,".it" (Italia) sau ".org", ".net" pentru organizatii ori institutii.

In ultimii trei ani, "The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" ("Corporatia internetului pentru numele si numerele atribuite" sau "Icann"), a lucrat la liberalizarea adreselor de net in acest fel.

"Impactul acestei masuri va fi diferit in regiunile de asemenea diferite ale lumii, insa va permite grupurilor, comunitatilor si mediului de afaceri sa-si exprime identitatea online", a declarat, pentru BBC, Paul Twomey, directorul executiv al Icann.

"Suntem pe cale sa deschidem o noua piata «imobiliara» a internetului, cu noi «terenuri», care vor fi revendicate de oameni pentru motivele pe care le au fiecare dintre ei. Acest lucru reprezinta o crestere masiva a geografiei internetului", a mai spus directorul executiv al Icann.

Antena3

Astfel, internetul se afla in fata unora dintre cele mai mari schimbari din istoria sa: joi se decide, la Paris, daca orice cuvint sau combinatie de litere poate deveni domeniu de internet (exemple: .popescu, .dragoste, .iasi sau .tomesti).

Mai multe detalii gasim aici:
http://www.icann.org/topics/policy/update-jun08.htm

sau aici:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7468855.stm

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.