joi, iunie 12, 2008

Tineri din Chisinau arestati ce au cerut pe internet unirea cu Romania

Tinerii risca sapte ani de inchisoare pentru constituirea unor "structuri radicale ce-si declara drept scop lichidarea statalitatii teritoriale a Republicii Moldova si anexarea teritoriului la Romania".
Mai multi tineri care au postat comentarii critice la adresa comunistilor pe diferite forumuri din Republica Moldova au fost chemati joi la Procuratura municipiului Chisinau pentru a fi audiati in cadrul unui dosar de urmarire penala pentru instigare la unire cu Romania. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca pana la sapte ani de inchisoare.
Pe parcursul zilelor trecute, in baza unor incheieri judecatoresti, Procuratura municipala a sechestrat calculatoarele de acasa ale acestor tineri, anunta publicatia Jurnal de Chisinau, citata de Rompres.Pana la aceasta ora, cativa dintre tineri au fost deja audiati de procurori. Altii urmeaza sa se prezinte la procuratura in a doua jumatate a zilei. Dupa ce ies din cabinetul procurorului care ii audiaza, acestia refuza categoric sa vorbeasca cu presa. Procuratura, de asemenea, nu ofera informatii. Se pare ca acestia au fost acuzati ca fac parte din "structuri radicale ce-si declara drept scop lichidarea statalitatii teritoriale a Republicii Moldova si anexarea teritoriului la Romania".
Intr-o incheiere a Judecatoriei sectorului Rascani, in cadrul urmaririi penale desfasurate, s-a stabilit ca, in perioada anilor 2007-2008, un grup de persoane neidentificate a lansat, prin intermediul portalurilor www.forum.md, www.torrentsmd.com, www.desteptarea.info/forum si www.unimedia.md, multiple apeluri publice la rasturnarea "prin violenta a oranduirii constitutionale si lichidarea statalitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova" si a publicat texte "ce constituie actiuni intentionate indreptate spre atatarea vrajbei sau dezbinarii nationale".
In baza acestor argumente, procurorul Dumitru Baraliuc, de la procuratura municipiului Chisinau, a solicitat judecatoriei autorizarea desfasurarii perchezitiilor la domiciliile asa-numitilor suspecti in scopul descoperirii si ridicarii calculatoarelor in care "poate fi pastrata informatia cu privire la crearea in Republica Moldova a unei structuri radicale ce-si declara drept scop lichidarea statalitatii moldovenesti si anexarea teritoriului la Romania, apeluri la reuniuni cu scopul organizarii de manifestatii publice cu caracter destabilizator, precum si materiale cu caracter instigator la ura interetnica, adresari indreptate spre atatarea vrajbei si dezbinarii nationale, spre injosirea onoarei si demnitatii nationale".
UNIMEDIA precizeaza ca intimidarea tinerilor survine la o zi de la declaratiile presedintelui Voronin referitoare la protejarea libertatii de exprimare in Republica Moldova. Seful statului a declarat ca ii pasa de libertatea presei. "Moldova este o tara care si-a facut optiunea europeana, este o tara care a pornit pe calea reformelor, a caror realizare este imposibila fara respectarea neabatuta a standardelor democratice fundamentale. Si, fireste, noi reactionam foarte dureros la orice semnal ingrijorator privind domeniul libertatii mass-media", a declarat Vladimir Voronin, citat de serviciul de presa al presedintelui.
Citeste articolul "Tineri din Chisinau arestati ce au cerut pe internet unirea cu Romania" integral in Ziua
Mai multe detalii si pe: http://tudorcojocari.wordpress.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.