miercuri, iulie 30, 2008

Cat timp este bine sa ramai pe un job?


Este o intrebare pe care o aud des in activitatea de consiliere in cariera. Exista premisa ca o anumita perioada este ideala. Raspunsul meu este ca exista o perioada ideala, dar ea depinde foarte mult de valorile tale profesionale.
Daca esti o persoana pentru care conteaza mult securitatea si stabilitatea jobului, odata ce ai gasit unul care indeplineste aceste conditii te poti opri acolo. Daca esti o persoana pentru care conteaza mult dezvoltarea si evolutia profesionala, atunci lucrurile se complica. Si pentru ca majoritatea oamenilor pe care ii intalnesc tind sa fie in aceasta a doua categorie, voi discuta din aceasta perspectiva.

Este important sa intelegi care sunt limitele in schimbarea joburilor si care sunt consecintele faptului ca le depasesti. Daca stai foarte putin intr-un job, este foarte probabil:

• Sa nu fii avut timp sa treci de etapa de obisnuire cu compania si colectivul pentru a acumula efectiv experienta profesionala valoroasa;

• Sa ridici semne de intrebare legate de masura in care stii cu adevarat ce vrei din punct de vedere profesional;

• Sa pari un vanator de oportunitati, lipsit de integritate si responsabilitate.

Pe de alta parte, daca stai foarte mult intr-un job, este foarte probabil:

• Sa ajungi la un punct la care nu prea mai ai ce invata si sa iti limitezi dezvoltarea profesionala;

• Sa pierzi partial contactul cu restul mediului de business, sa nu ai un network profesional bine dezvoltat;

• Sa pari o persoana comoda, care nu vrea provocari constante.

Ca in multe alte lucruri, in durata petrecuta pe un job, calea de mijloc este ideala.
Ce inseamna asta efectiv? Depinde foarte mult de domeniul profesional si nivelul la care te afli, dar iti ofer o paleta generala: 2-5 ani.

In aceasta paleta, cariera ta iti ofera simultan constanta si varietate, iti permite sa te dezvolti personal si profesional, sa ai integritate si sa fii pe varful valului. Studiaza profesionistii din domeniul tau care simultan sunt foarte respectati si au progresat repede, si vei reusi sa delimitezi paleta de timp si mai bine pentru acest domeniu.

Apoi, uita-te la viata ta profesionala si la cat de repede te misti de la un job la altul. Este posibil sa constati ca ai de facut unele modificari in comportamentul tau profesional. Iar pentru a face aceste modificari cu usurinta, deseori ai nevoie sa sapi adanc in abilitatile si atitudinile tale.

Poate ai nevoie sa dobandesti mai mult curaj si sa te misti atunci cand lucrurile au inghetat, poate ai nevoie sa iti alegi cu atentie cariera care te va multumi, poate ai nevoie sa dobandesti mai multa integritate.

Drumul este deschis.Succes!

Sursa: eJobs
 
Eu am deja un an, pana la 2-5 ani mai este timp, dar nu vreau sa imbatranesc in sistemul bancar, sa speram ca nu voi apuca 2 ani sau cel putin voi prinde avansarea mult asteptata(asta in max 6 luni...zic eu). Dar eu am oricum alte planuri, nu-mi place sa am job! Nu-mi place sa muncesc pentru sistem, nu-mi plac sefii, ce sa fac... antreprenoriat asta am sa fac, poate si in mediul online la un moment dat, dar momentan astept... ce astept o sa ma intrebati... ziua de maine o sa va raspund zambind:P. Nu, nu doar ziua de maine, si nu doar astept ci si fac, ma documentez, muncesc, ma informez, muncesc:)... Si ma bucur de fiecare zi, ma bucur de mine(de ceea ce sunt, de ceea ce am devenit, de ce perspective am), ma bucur de a mea iubita sotie( Te iubesc Cosanzeano!), de Paul-Yannis (scumpul meu baiat, in varsta de numai 8 luni, plin de viata hazliu, nastrusnic si cu "o ureche de`a mea si una a maica`sii" a luat 50-50 de la mine si de ea), de prieteni(care raman parca pe zi ce trece din ce in ce mai putini, da... "sita" vietii isi spune cuvantul), de amici, de cunostinte, de oameni, de viata, de soare, de flori, de noi....STOP... Ma cam luase valul (asta sunt in zodia Pestilor, e ceva normal sa ma las purtat de val... apropo de valuri... asta imi aminteste cat de mult vreau la mare.... da... nici anul trecut nu am apucat sa ajung la mare... vreau la mare....). Asa ... unde ramasesem.. aaa...  gata am revenit... la antreprenoriat... la a fi angajat sau a te apuca de ceva(de un bussines... nu de fund si de sarit in sus)... eu nu... eu vreau sa fac ceva pe cont propriu si o sa fac... acusi... rabdare:)... la inceput va fi real-estate-ul, adica inchirieri, apoi poate va veni si proiectul meu online...sau cine stie ce oportunitati se vor mai ivi pana atunci... hai va salut... ne mai citim...de`amorul artei...sau "ne mai povestim" cum spune un coleg de`al meu de la Cluuuuj(concediu placut in Paris:P)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Noroc ca eu si sotul meu suntem mai mari si nu ne strecuram prin sita...fratilor, voi ati discutat la ultima intalnire despre asta ca toti 3 vad ca sunteti suparati din cauza prietenilor (sau sunteti telepatici:) )
Cumatra

Paul Padurariu spunea...

Salutare cumatra... nu am apucat sa mai vorbim... stii ca te iubesc(pe amandoi)... nu am discutat nimic cu cei doi magnifici despre prieteni... si eu nu sunt suparat pe prieteni... pur si simplu... c`est la vie!

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.