miercuri, februarie 18, 2009

noi norme de creditare

· O singura banca are pana acum norme noi de creditare (18-02-2009)

· Capital scrie saptamana aceasta despre stadiul adoptarii noilor norme de catre banci. „Relaxarea creditelor, pazita cu strasnicie de BNR”, titreaza publicatia, in urma unui sondaj realizat in randul bancilor. Concluzia este ca mare parte din bancilor inca analizeaza oportunitatea modificarii normelor de creditare, altele au demarat acest proces si doar una, Piraeus Bank, aplica, de saptamana trecuta, norme noi de creditare. Reprezentantii Piraeus explica in Capital ca, pentru creditele imobiliare si cu garantii reale, gradul de indatorare variaza intre 49,85% si 70%, in functie de profilul clientului si termenul pe care este acordat creditul.

Haris Hanif, directorul segmentului clienti de retail de la RBS Romania, explica in Capital faptul ca multe banci inca analizeaza oportunitatea modificarii normelor: „Bancile sunt mult mai precaute, mai ales atunci cand iau in considerare stabilitatea locurilor de munca, dar si piata imobiliara, care se afla pe o directie descendenta. La clienti, am observat ca au tendinta sa amane cumpararea oricaror proprietati in acesta perioada, asteptand ca preturile sa scada si mai mult.”

„Nicio banca n-a platit amenzile primite pentru inselarea clientilor”, anunta Cotidianul. Este vorba despre 880.600 lei, amenzi date anul trecut de ANPC in 113 cazuri, in timp ce 110 controale s-au soldat doar cu procese verbale fara sanctiune. Potrivit unor „surse apropiate situatiei”, citate de Cotidianul, nicio banca nu a virat inca suma aferenta sanctiunii.

„Bancile prefera sa mearga la infinit cu procese si contestatii in loc sa plateasca amenzile. De aceea legea ar trebui sa fie schimbata si ANPC sa capete mai multe puteri. Altfel se va repeta situatia din 2008, cand nicio banca nu a platit efectiv amenzile”, au declarat sursele respective.

„Conform unui raport BNR, Romania este in stare de soc”, remarca Ziarul Financiar astazi. Publicatia arata ca situatia de acum este mai dificila decat cel mai pesimist scenariu luat in calcul de BNR in Raportul asupra Stabilitatii Financiare, publicat anul trecut. Banca centrala evalueaza in raport impactul care ar fi produs de aparitia unor socuri asupra companiilor si populatiei si modul in care s-ar repercuta ulterior asupra soliditatii bancilor, explica ZF.

In scenariul respectiv, printre cei mai importanti factori analizati erau cursul de schimb, pentru care se lua o depreciere de 30%, si cresterea dobanzilor, cu 5 puncte procentuale. Concluzia BNR era ca producerea unor astfel de socuri ar avea un impact limitat asupra stabilitatii financiare „Cum cursul de schimb s-a depreciat deja cu 39% fata de cursul de schimb luat in calcul in raport, rezulta ca economia este deja supusa unui soc al cursului de schimb, chiar si mai puternic decat cel testat in raport”, scrie ZF.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.