miercuri, martie 26, 2008

BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara, pentru a treia oara in acest an, pana la 9,5%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa majoreze rata dobanzii de politica monetara de la 9% la 9.5%. Nivelul dobanzii fusese stabilit la 9% in sedinta din 4 februarie 2008, dupa ce in ianuarie a urcat de la 7,5% la 8%. Este pentru a treia oara in acest an cand BNR creste rata dobanzii.

Potrivit unui comunicat al Bancii Centrale, Consiliul de Administratie a hotarat sa mentina nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Rezervele minime obligatorii sunt de 20% din pasivele in lei si de 40% din cele in valuta.

Bancile trebuie sa constituie aceste rezerve pana pe data de 23 a fiecarei luni. Dobanzile platite de BNR pentru aceste rezerve sunt in prezent 3,05% pe an pentru lei, de 0,85% pe an pentru dolari si 1,25% pe an pentru euro.

"BNR reitereaza ca va monitoriza indeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel incat prin adecvarea instrumentelor politicii monetare sa contracareze presiunile inflationiste in vederea revenirii cat mai rapide, intr-o maniera sustenabila, a dezinflatiei pe traiectoria anuntata pe termen mediu", se precizeaza in comunicatul BNR.

Decizia BNR de miercuri a fost anticipata de majoritatea analistilor financiari. Estimarea analistilor s-a bazat pe evolutia crescatoare a inflatiei de la inceputul anului, pe excesul de cerere si presiunile de depreciere asupra leului. Majorarea dobanzii este o masura de tintire a inflatiei, in conditiile in care nivelul acesteia a urcat la 8% in februarie acest an si este prognozata la 8,3% in martie.

Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara.

Prin urmare, majorarea dobanzii de politica monetara afecteaza costurile refinantarii de pe piata interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii produselor oferite de bancile comerciale.

Sursa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.